vineri, 25 aprilie 2014

Copiii divortului

In anul 2012, in Romania, au fost nascuti 201104 copii vii. E o mare bucurie pentru orice tara sa aibe atatea suflete nou aparute pe lume. Poate pentru unii pare mult, poate pentru altii pare ca-i putin. In anul 2011 fusesera nascuti 196242 copii vii.  Eu m-am bucurat sa vad aceasta crestere.

Cu aceste cifre si statistici doresc sa ma apropii de tema articolului si anume COPII DIVORTURILOR. Ma refer la numarul copiilor minori ce au trecut prin divortul parintilor. In anul 2012, documentele Institutului National de Statistica si site-ul Eurostat (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/) arata ca 19018 copii minori au avut experienta divortului parintilor lor. M-am oprit la anul 2012, intrucat nu exista inca o statistica a ISN pe anul  2013.

Reprezentarea grafica de mai sus pune in corespondenta
nr divorturilor cu nr de copii pe care ii avea cuplul


Aceasta cifra reprezinta cca 10% din totalul natalitatii anului 2012. Ca sa va faceti o imagine mai clara, ganditi-va ca nu mai aveti un deget la una dintre maini. Asta reprezinta 10%. Din nou spun, poate este mult sau poate este putin. Pentru mine este evident ca acesti copii, precum si parintii lor au nevoie de suportul comunitatii si a specialistilor (psihologi, psihoterapeuti, medici, avocati samd) pentru a trece cu brio prin evenimentul divortului.

Daca facem un calcul, putem descoperi ca in anul 2012 in fiecare zi, 52 de copii treceau prin trauma separarii parintilor. Altfel spus, la fiecare ora cca 2 copii asistau la divortul celor ce le sunt parinti.
Un copil al divortului, de multe ori, este un copil al abandonului, daca parintii nu reusesc sa gaseasca o cale pentru a creste mai departe impreuna copilul sau copii lor.

Ceea ce se petrece in sufletul unui copil cand parintii divorteaza, este uneori greu alteori usor de cunoscut si de trait. Deseori sunt senzatii de discomfort, agitatie, apatie, depresie, confuzie, revolta sau poate chiar ganduri de suicid si lipsa a sensului vietii. Poate ca unii copii traiesc cu usurare momentul divortului, intrucat disconfortul din familie era greu de suportat. Totusi urmarile, chiar si in aceste situatii, sunt importante de luat in seama.

Prin articolul meu am dorit sa aduc aceste cifre ca argument pentru implicarea dedicata, atenta, responsabila si din ce in ce mai numeroasa a celor care pot sprijinii copiii ai caror parinti au luat decizia sa divorteze, prin diferite proiecte sau initiative individuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu